• Lata doświadczeń w biznesie
img

Czym jest cydr jabłkowy i jakie ma właściwości?

Ostatnimi czasy cydr cieszy się coraz większą popularnością, tym bardziej, że coraz więcej Polaków, szczególnie kobiet, rezygnuje z mocniejszych trunków na rzecz lżejszych napojów alkoholowych. Poniżej znajdziesz krótki artykuł, dotyczący tego, czym jest cydr i jakie ma właściwości. Przeczytaj go koniecznie!

Czym jest cydr??

Zacznijmy od tego, że słowo "cydr" pochodzi z francuskiego cidre, co oznacza "jabłecznik". Musisz wiedzieć, że klasyczny cydr to napój uzyskany ze sfermentowanego moszczu lub soku jabłkowego i drożdży. Oczywiście niektórzy producenci dodają ponadto cukier, kwas cytrynowy i inne składniki, zapewniając w ten sposób niepowtarzalne walory smakowe. Poza tym możemy spotkać cydr musujący (gazowany dwutlenkiem węgla), o posmaku cynamonowym, truskawkowym, gruszkowym. Ale miejmy świadomość, że napój w takiej formie nie powinien być w ogóle określany jako cydr.

Jak rozpoznać oryginalny cydr, zawartość alkoholu, kaloryczność?

Po pierwsze - nasuwa się pytanie do jakiego alkoholu zaliczyć cydr? No cóż, choć z winem i piwem jabłkowym może mieć coś wspólnego, to nie jest żadnym z nich. Oczywiście w smaku bardzo zróżnicowany, zależny od wielu czynników, ale dobrze przygotowany, nie powinien mieć posmaku soku. W związku z tym, jeśli go wyczuwamy, to znak, że ktoś wykorzystał sok, jako naturalny "dosładzacz" lub nie dopilnował procesu fermentacji. Rzecz jasna jabłka są kwintesencją tego napoju i ich smak powinien dominować, niemniej nie powinien on przypominać smaku jabłkowego soku.
Zwykle zawartość alkoholu w cydrze waha się od 2-7 procent i jest ona mniejsza niż w winie jabłkowym. Natomiast kaloryczność cydru jest stosunkowo mała – w 100 ml wynosi około 40 kcal i jest ona porównywalna z wartością energetyczną typowego soku owocowego.

Właściwości cydru

Zdecydowanie to obecność przeciwutleniaczy w jabłkach sprawia, że sporządzony z nich napój alkoholowy jest bardzo wartościowy. Musisz wiedzieć, że codzienna dawka antyoksydantów w diecie jest wskazana, ponieważ budujemy dzięki temu barierę ochronną przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Ponadto wśród przeciwutleniaczy zawartych w cydrze znajdziemy flawonoidy (między innymi kwercetynę), antocjany, fenole, a także kwas urosolowy. Warto pamiętać, że zarówno spożywanie jabłek, jak i sporządzonego z nich cydru ma korzystny wpływ na naczynia krwionośne, przynosi ulgę w stanach zapalnych, działa antyrakowo. Jednak nie możemy pominąć faktu, że cydr to napój z zawartością alkoholu, dlatego powinniśmy pić go z umiarem. Otóż pół litra jabłecznika 4 procentowego - w przeliczeniu na jednostki alkoholu, wynosi około 2, a dzienna dawka alkoholu wynosi 2-3 jednostki w przypadku kobiet i 3-4 u mężczyzn.

Zobacz również